W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » > Oleje, oliwy, octy » EKO Olej lniany zimnotłoczony 250 ml


        

EKO Olej lniany zimnotłoczony 250 ml

Nowość

Dostępny

 

Numer produktu: 3
Producent: Złoto Polskie Marek Wolniak
Kod EAN: 5901549486087
CENA ::
17,00 zł

do koszyka:
  szt.  

 

Oleum Lini - Olej lniany ekologiczny został wyprodukowany przez naszych specjalistów z firmy Złoto Polskie z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.

 

Olej lniany wysokolinolenowy 10 stopniowy zawiera ok. 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -3 i do diety dr Budwig. Tłoczone z najlepszych nasion odmiany Szafir charakteryzują się tradycyjnym smakiem.

Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasu alfa linolenowego (omega 3) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Oleje 10-stopniowe należą do najwyższej kategorii jakościowej produktów zwanej olejami dziewiczymi. Olej po wytłoczeniu jest taki sam jak w nasionku siemienia lnianego. Są tłoczone w niskiej temperaturze bez dodawania innych substancji. O takim oleju lnianym mówi się, że jest dziewiczy, zimnotłoczony, nieczyszczony i  biologicznie aktywny.

Jak stosować ?

Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów. Doskonałe nadaje się do: dressingów, majonezów domowych oraz innych potraw. Można stosować również profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-3, 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.

W diecie dr Budwig olej lniany używać do sporządzania pasty serowej. Od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego zmiksować z 12,5 dkg chudego twarogu z dodatkiem kefiru lub jogurtu. Miksować do uzyskania konsystencji majonezu. Można przyprawić według własnego gustu, używając różnych przypraw: ziół, warzyw lub owoców.

Przechowywanie

Posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Przechowywać w temperaturze 5-10 st. C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła. Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach izotermicznych, do których w upalne dni w celu obniżenia temperatury dodawany jest suchy lód.

Wiedza dla wytrwałych

Olej lniany jak i wszystkie oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulega szybkiemu jełczeniu i utlenianiu (psuciu), co może powodować po spożyciu wytwarzanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia i osłabiają odporność. Dlatego odradzamy używanie olejów ekstrahowanych jak i wszystkich innych produktów zawierających NNKT sprzedawanych z półek sklepowych nieschłodzonych z długim terminem przydatności do spożycia.

Jedna z firm produkująca oleje, na swojej stronie internetowej zamieszcza nawet ostrzeżenie dotyczące nierzetelnych producentów: "PAMIĘTAJ! Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania oleju lnianego gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety. Dodaje też ostrzeżenie:

" WAŻNA INFORMACJA! W sklepach pojawiły się oleje przeznaczone do diety dr Budwig, dla których zalecana temperatura przechowywania jest wyższa, co rodzi podejrzenia co do jakości produktu. Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju. Tylko schłodzony olej lniany z krótkim okresem przydatności do spożycia jest produktem o najwyższej jakości. Znaczek 10 stopniowy jest jedyną gwarancją takiej jakości. Nasza firma jako jedyna posiada taki znak i jest prekursorem sprzedaży i dystrybucji olejów schłodzonych.”

Jakość oleju lnianego i zawartych w nim kwasów tłuszczowym ma decydujące znaczenie w skuteczności i jakości tworzonych z nich w różnych przemianach biochemicznych prostaglandyn - minichormonów mających ogromne znaczenie dla człowieka.

Świeżutkie wielonienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte mają wiązania cis, a te utlenione - zepsute podczas produkcji i dystrybucji w wysokich temperaturach maja wiązania trans. Obecnie dietetyka coraz częściej upomina konsumentów przed spożywaniem szkodliwych tłuszczów trans. Z tych świeżych olejów z wiązaniami cis po przemianach w organizmie człowieka uzyskujemy prostaglandyny o korzystnym działaniu, w przeciwieństwie do prostaglandyn uzyskanych z tłuszczów o wiązaniach trans. Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 są jednym z istotnych składników błon komórkowych człowieka wpływając na ich elastyczność, a co za tym idzie na metabolizm komórek. W oparciu o tę wiedzę warto zadbać o jakość tych produktów.

Naszą misją jest produkcja najlepszego w Polsce oleju lnianego, oraz jego właściwa dystrybucja, by mógł dotrzeć o niezmienionych parametrach biochemicznych do każdego naszego klienta.

 

 

 

Wizyty i pytania odwiedzających

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj komentarz lub pytanie jako pierwszy.

ZjIzMDU