W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » > Oleje, oliwy, octy » Olej z kiełków PSZENICY tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml


        

Olej z kiełków PSZENICY tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml

Dostępny

 

Producent: Ol'Vita
Kod EAN: 5907591923204
CENA ::
23,90 zł

do koszyka:
  szt.  

Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52-60%, kwas oleinowy 24-28%). Olej z kiełkówpszenicy jest jednym z zasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E (150mg/100g produktu). Witamina E odgrywa istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby systematycznie dostarczać je w naturalnej postaci. Warto zauważyć iż witamina E syntetyczna jest dwa razy mniej skuteczna od naturalnej. Naturalna witamina E potocznie nazwywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę, opóźnia procesy starzenia. Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach odpowiada za ochronę błon biologicznych. Jej niedobór w znacznym stopniu osłabia funkcję fibroblastów, co skutkuje zwiększonym rozkładem kolagenu i elastyny, które wpływają na elastyczność i wytrzymałość tkanki łącznej. Ponadto witamina E przyspiesza gojenie się ran, poprawia ukrwienie skóry oraz odbudowę uszkodzonej skóry.

Olej z kiełków pszenicy, jako najbogatszy w witaminę E jest z powodzeniem wykorzystywany przez kobiety jako naturalny kosmetyk. Może być stosowany na całe ciało do masażu, lecz najczęściej na twarz, szyję i dekolt, wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek. Po wchłonięciu pozostawia skórę delikatną i nawilżoną. Witamina E doskonale wchłania się przez skórę, wnika głęboko przez wierzchnią warstwę naskórka, a następnie lokalizuje się w błonie komórkowej skóry ( po około 6 godzinach). Witamina E bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Stosowanie witaminy E może ograniczyć, a nawet cofnąć tworzenie blaszek miażdżycowych powstałych w wyniku długotrwałego niedoboru witaminy E. Ponadto mówi się o jej wpływie skutkującym obniżeniem poziomu trójglicerydów i "złego" cholesterolu. Także będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Mając właściwości antyutleniające wychwytuje wolne rodniki. Za ich sprawą utlenione płytki krwi uwalniają tromboksan, co z kolei powoduje powstawanie nieprawidłowego zakrzepu krwi. Miażdżycowe blaszki krwi powodują niedrożność tętnic.

Jak donosi literatura, brak jest możliwości przedawkowania naturalnej witaminy E w organizmie człowieka. Nie akumuluje się, jej nadmiar jest metabolizowany, a następnie wydalany z moczem. Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E zawierają NNKT  i dużą zawartość fitosteroli. Zwiększone spożycie fitosteroli powoduje obniżenie zawartości cholesterolu we krwi i zmniejsza jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję żółci. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienna serca, choroby zakrzepowe żył.

NNKT są niezbędne w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania. Należy pamiętać iż do zachowania zdrowia potrzebne są nam optymalne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, dlatego planując swoje menu pamiętajmy o dostarczeniu odpowiedniej ilości omega-3, którego bogatym źródłem jest olej lniany do diety dr Budwig. Olej z zarodków pszennych bardzo dobrze komponuje się z surówkami, sałatkami, sosami. Swoją największą wartość spożywczą stanowi spożywany na zimno.

Wizyty i pytania odwiedzających

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj komentarz lub pytanie jako pierwszy.

ODU2MzQ4